Hitta och boka julbord 2020 med hjälp av oss

Julbordets historia

Varför äter vi sill och andra maträtter på julbordet och stämmer det att vi fastade även i Sverige för ca 1,000 år sedan?

Julbordets historia - hur blev julbordet som det blev?

Julbordet är en tradition som vi i Sverige har hållit fast vid ända sedan vikingatid då man införde för vad man då kallade ”dricka jul”. Man ville fira julen på sitt sätt och man ville skapa en ny tradition för fest och högtid. Julfirandet var fött.

Fastan vid jul

Under medeltiden gjorde det kristna julfirandet sitt intåg i Sverige och man började nu fasta under adventstid eftersom det var en romersk-katolsk sed att göra det. Det här innebar då ett förbud mot att äta kött och middagen bestod istället mestadels av lutfisk och gröt. Under fastan så fortsatte man med arbetet och sysslorna på gården vilket innebar att man behövde få i sig något att äta – under dagen började man då servera dopp i grytan.


Fastan avbröt man sedan under juldagen (vissa uppgifter nämner att man bröt den på julaftonskvällen) och då fick man äntligen duka upp med kött av olika slag. Dem här dagarna blev då dem mest högtidliga på året för många i det gamla svenska bondesamhället.


Julen i hemmet

Åren runt sekelskiftet 1800–1900-talen ville man öka trivseln vid julen och göra den mer hemtrevlig. Man hade redan traditionella maträtter på julbordet som t ex gröt, dopp i grytan och lutfisk men nu ville man (främst då husmodern) duka fram fler rätter och gärna då dekorerade och fina små rätter. Det är nu som den äkta julen formas – man tar en del inspiration från restaurangmiljöer och stora borgerliga matsalar. Framtidens julbord tar sig formen.

Det har diskuterats genom åren vilka olika maträtter som ska anses tillhöra julbordet och en rad olika rätter har också tillkommit. En del av dem rätterna som förekommit längst på julbordet är bland annat julkorv, kalvsylta och julskinkan medan den omtyckta och populära köttbullen fick plats på julbordet någon gång runt 1970-talet. Exakt när t ex prinskorv, gravlax och olika sillar gjorde sitt intåg på julbordet vet man inte men någon gång på tidigt 1900-tal är en bra gissning.

För att sammanfatta kan man konstatera att dagens julbord är bestående av rätter som härstammar från medeltiden fasta och dess fasteregler, en kvarleva från olika konserveringsmetoder som inlagd sill och den traditionella slakten av gris före julen.


Julbordet blir kommersiellt

Någon gång efter det första världskrigets slut (alltså runt 1920-talet) började man servera julbord ute på restauranger ett par söndagar innan julhelgen. Idag är julborden på restaurangerna oerhört populära och nya traditioner har fötts som t ex det årliga julbordet med företaget. Företagen bjuder sina anställda och även ibland kunder på ett för dem traditionellt julbord för att fira in julen men också för att visa tacksamhet för det gångna året. Det här börjar redan i november varje år och ibland tidigare.

Driver du restaurang och vill få med erat julbord här?
Kontakta oss så löser vi det!